Защо е важно най-отгоре в CV-то да е най-скорошният Ви опит?

Интервю на jobs.bg с основателя на CareerPro, Теодор Димокенчев.

Оригинална публикация тук.

Защо е важно най-отгоре в CV-то да е най-скорошният Ви опит?

В 99% от случаите ме интересува къде сте стигнали, а не откъде сте тръгнали. Ако вече имате няколко години трудов стаж, не губете времето на читателите с тримесечната бригада в САЩ или сервитьорските ви лета в Слънчака”, посочва Теодор Димокенчев. „По същата причина слагаме образованието след опита освен ако съвсем нямаме трудов стаж. Постарайте се рекрутърите лесно да кажат „да” на интервюто с Вас.

Добра идея ли е да има част в началото на CV-то, в която кандидатът да споделя свои характеристични данни?
Моят съвет в повечето случаи е да не се ползва такава въвеждаща част. Тази част е полезна, ако искате да обърнете внимание на нещо особено – например защо си търсите работа в сфера, различна на досегашния Ви опит. Да пишете умения като „резултатно ориентиран“, „екипен играч“, „критическо мислене“, са празни приказки.

А как може човек да демонстрира тези неща чрез CV-то си?
Наемащият мениджър иска да демонстрирате уменията, за да е сигурен, че действително можете да работите в екип. А демонстирането става, като опишете добре опита си на определени позиции – какво точно сте постигнали и как.

Бихте ли дали пример?
Например: „Повиших продажбите с 8% чрез редовни обучения за служителите.“ Тук демонстрирате умението обучаване на хора, в някаква степен и работа в екип, както и измеримия резултат от тези умения. Ако опишете добре качествата си чрез опита си по този начин, то няма нужда да ги повтаряте в началото.

Започвайки от последната позиция, задължително ли е да се спазва хронологичната последователност или натрупаният опит следва да се представи на база неговата релевантност?
Това е един от случаите, в които въведение в началото може да бъде полезно. В тези случаи предпочитам да видя едно кратко въведение в началото на CV-то, вместо да се разместват хронологично позициите. 

Защо?
CV-то разказва Вашата професионална история и когато разместите местата на позициите, става доста по-трудно човек да се ориентира какъв точно е бил професионалният Ви път. Ние не искаме да създаваме задачи за решаване от читателя, а да му представим по най-необременяващия начин своята професионална история. В 99% от случаите обратното хронологично описание на позициите върши достатъчна добра работа.


Когато сте готови, мога да Ви помогна по три начина:

  1. Ако имате нужда от решаване на някакъв професионален проблем или кариерно ориентиране, се възползвайте от кариерна консултация по телефон или видео.
  2. CV консултация чрез видеозапис – ще Ви помогне да напишете максимално ефективно CV и да увеличите шансовете си за интервю.
  3. Генераторът на мотивационни писма съдържа готови шаблони за писане на мотивационно писмо, три примерни мотивационни писма и подробно описание на процеса на писането и адаптирането им към различни обяви за работа.

Постигнете мечтаната кариера!

Запишете се за безплатния ни бюлетин. Изпращаме приложими ръководства и полезни новини, за да бъдете по-ефективни професионалисти.